Vodikov
peroksid

Informacije in naročila:

041 612 794 | info@powersept.com

Vodikov peroksid

Kaj je vodikov peroksid in kako deluje v telesu?

Človek vodikov peroksid uporablja že stoletja!

Vodikov peroksid je naravno prisotna spojina, ki se ustvarja v naravi in nastaja v vsaki celici našega telesa. Je nujno hranilo, ki ga naše telo neizogibno potrebuje. Je okolju prijazna spojina, ki pri svojih reakcijah razpade na vodo in kisik ter deluje kot močan antioksidant.

image001

Kako deluje?

Da uničimo bakterije, viruse in glivice, moramo telesu dodati kisik!

Vodikov peroksid, sprošča zelo reaktivne proste radikale, ki začnejo takoj napadati celično membrano ciljnega mikroorganizma. Mikroorganizme uničuje tako, da se veže na njihovo celično membrano in jo raztrga, veže pa se tudi na encime in povzroči denaturacijo ter tako onesposobi energetski vir celice. Z vezavo na njen DNK, pa ji onemogoča tudi delitev.

Uničuje mikrobe, parazite, glivice, bakterije in viruse, skupaj z izstradanimi celicami. Neprizadete celice pa se s pomočjo vodikovega peroksida še okrepijo. Toda kako? Bakterije, virusi, paraziti, glivice, plesni v nasprotju s človeškimi celicami, (ki nujno potrebujejo kisik), dobro uspevajo v okolju z malo kisika. Zato je potrebno, da jih uničimo, telesu dodati kisik. Mnogi celo trdijo, da je pomanjkanje kisika glavni razlog vseh naših težav.

Kaj povzroča penjenje vodikovega peroksida?

image003

Ko pride vodikov peroksid v stik z encimom, ki se nahaja na človeški koži, ga hitro spremeni v vodo in plinski kisik. Encim na koži proizvaja kisik, ki povzroča penjenje in ki ga opazimo.

Toda ta pena/mehurčki ne razkužujejo. Razkuževanje opravijo nevidni hidroksilni radikali, ki se tvorijo istočasno in ki v resnici uničujejo bakterije, viruse, glivice, plesni, kvasovke in parazite.

Kje še vse najdemo vodikov peroksid?

Rastline preko korenin vpijejo vodo, ki vsebuje vodikov peroksid in ta predstavlja pomembno komponento življenja rastlin. Manjše količine najdemo tudi v sadju in zelenjavi. Svež, z vodikovim peroksidom obogaten nektar iz cvetov, ki ga nabirajo čebele ima tudi znano antibakterijsko delovanje.

image005

Na zemljo pade v obliki dežja in snega. V jezerih, rekah in oceanih deluje kot naravno dezinfekcijsko sredstvo. Velike količine vodikovega peroksida najdemo tudi v svežih izvirih vode, ledeniških studencih in hitro tekočih vodotokih.

Vodikov peroksid se prodaja tudi kot 30% vodna raztopina. Uporabljajo ga za proizvodnjo detergentov, kot belilno, v medicini za razkužilo in v kozmetiki.

Vrtičkarji, ste vedeli?

Vsi, ki vsaj malo vrtičkate veste, da če paradižnik zalivate po listju z vodo iz pipe bodo listi spremenili barvo in boste s tem samo škodovali vaši sadiki. Zakaj pa ne škoduje dež? Odgovor je preprost: ker vsebuje vodikov peroksid. Torej deževnica, ki vsebuje vodikov peroksid, deluje antibakterijsko, sicer bi zemeljska površina že zdavnaj zgnila zaradi velike količine bakterij. Če ne verjamete – preizkusite!

Kemijsko

Kemijsko ga označujemo kot H2O2. Molekula vodikovega peroksida je sestavljena iz dveh atomov kisika in dve atomov vodika.

Kaj je razlika med “lekarniškim” vodikovim peroksidom in Powerseptom?

Razlika je v učinkovitosti!

Problem vodikovega peroksida je v tem, da je izjemno nestabilna molekula, ki hitro reagira z organskimi snovmi v okolju. To pomeni, da čim pride v stik z delci v zraku reagira in razpade ter tako ni več učinkovit.

Pri Powerseptu pa je vodikov peroksid s stabilizatorji povezan v eno kompaktno enoto ter deluje oligodinamično in katalitično.

Zaradi pomoči švicarskih patentiranih stabilizatorjev spontano ne razpade, kot navaden vodikov peroksid, in ima zato daljšo učinkovitost. Powersept ima rok trajanja kar eno leto, paziti morate le, da ga shranjujete na hladnem mestu in ga direktno ne izpostavljate na soncu.